Educació Primària

Activitats programades per a tots els cicles d’educació primària (6-12 anys), amb complexitat adaptada a cada franja d’edat:

Si voleu més informació, trobareu el llistat complet i actualitzat de les nostres activitats en el següent document pdf: Llista activitats LABCLUB 2018

Objectius Pedagògics


Allò que l’ull no veu: Observant el món microscòpic
Descobrirem multitud de minúsculs animals, plantes, estructures biològiques, i fins i tot aprendrem a reconèixer un bitllet fals, tot familiaritzant-nos amb el funcionament del microscopi òptic i amb la nova generació de petits i assequibles microscopis digitals. (Veure vídeo)

Biologia Cel·lular
Què són les cèl·lules, com funcionen i quines són les seves parts principals. Aprendrem tot això jugant amb puzles de models cel·lulars, dibuixant, fent experiments pràctics i fins i tot construint la nostra pròpia molècula d’ADN.

Dactiloscòpia: Taller d’empremtes dactilars
Un taller molt original, on farem d’autèntics investigadors policials i analitzarem, amb diferents tècniques, les nostres empremtes dactilars.
Aquestes empremtes les tenim totes i tots (o quasi…) i són úniques, tant que són part de la nostra identitat. Tot i això, es poden reconèixer uns patrons recurrents, que aprendrem a identificar.

Electrònica i creativitat amb littleBits
Una sèrie de petits mòduls electrònics que s’encaixen fàcilment entre ells amb imants i amb els que podrem crear sofisticats prototips electrònics, aprendre i divertir-nos. Cada peça de littleBits té una funció específica (llum, so, sensors, botons, motors, etc.), i s’enganxa amb altres peces per formar circuits més grans d’una manera molt intuïtiva.

Circuits elèctrics
Piles, llums LED, cables, motors, interruptors, timbres, resistències… Construirem circuits elèctrics de tota la vida i aprendrem els conceptes bàsics de com es transmet el corrent elèctric.

Squishy Circuits
Una manera nova d’explorar l’electricitat d’una forma divertida i molt pràctica. Amb una plastilina conductora de l’electricitat, feta a casa i totalment segura i “comestible” podrem fer escultures elèctriques que s’il·luminen, es mouen o fan soroll.

De què està feta la vida
Construirem alguns models moleculars amb esferes de colors per conèixer les molècules i elements químics que formen part del nostre cos i observar la seva estructura geomètrica: sucres, greixos, aminoàcids, alcohols i molts altres…

El Magnetisme, una força quasi màgica
Us proposem aprendre els principis bàsics del magnetisme de la millor manera: jugant i experimentant amb imants. En aquest taller construirem alguns petits aparells i joguines amb imants de tot tipus.

De quin color és la llum?
Taller pràctic amb experiments fàcils i divertits per descobrir com funcionen els colors i la llum.
Crearem i barrejarem raigs de colors, jugarem amb lents, prismes i miralls, i ens sorprendrem amb tot tipus d’efectes òptics.

Construcció de Calidoscopis
Els calidoscopis semblen objectes màgics, però en realitat estan plens de ciència per dins. Els efectes òptics que creen i que ens embruixen es produeixen gràcies a un joc de miralls disposats segon una geometria precisa.
En aquest taller cadascú es construeix el seu autèntic calidoscopi i mentrestant es fa preguntes sobre la manera de rebotar de la llum. De què dependrà l’angle dels raigs que reboten?

Bojos per la Química
Explorarem els experiments de química de tota la vida jugant amb dilucions, densitats, canvis d’estat i de color, reaccions àcid-base…i potser alguna explosió.
Ciència en acció on, a més a més, ens familiaritzarem amb les unitats de mesura i aprendrem a fer servir els estris de laboratori.

Sòlids Platònics amb Origami
Utilitzant la tècnica de l’Origami modular aprendrem a construir alguns dels cossos geomètrics coneguts com a Sòlids Platònics o poliedres regulars: cubs, tetraedres, octaedres…
Un taller pràctic i molt original on, combinant perfectament els treballs manuals amb la geometria, cada participant construirà i personalitzarà els seus propis poliedres multicolors.

Introducció a la Robòtica amb LEGO WeDo
Construirem diferents animals mecànics (cocodrils, aus, lleons…) i els programarem per respondre a estímuls, emetre sons o inclús obrir i tancar la boca per atrapar les seves preses. Una manera pràctica i divertida de combinar elements de mecànica, física, programació i biologia.

Introducció a la programació SCRATCH
Un senzill llenguatge de programació creat al MIT i pensat per als més joves, molt visual i divertit però basat en la lògica dels llenguatges de programació més avançats. Amb SCRATCH i una mica d’imaginació podrem fer infinitat d’animacions, jocs, música… A més, aprofitarem per conèixer el Raspberry Pi, un petitíssim ordinador de baix cost, creat amb l’objectiu d’estimular l’ensenyament de les ciències de la computació a les escoles.


Objectius Pedagògics

  •  Primers conceptes del mètode científic: formulació de preguntes i disseny d’experiments
  •  Aprenentatge de l’Anglès com a eina de treball i comunicació
  •  Introducció als llenguatges de programació i a la mecànica
  •  Afavorir l’interès per les STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) també en les nenes
  • Estimular la curiositat, l’esperit crític i l’habilitat per resoldre problemes pràctics
  •  Aprendre a treballar en equip
  •  Comprensió de la varietat de formes de vida, de les similituds entre els éssers vius, i del paper de l’ésser humà com un organisme més
  •  Transmetre el respecte per la natura

Simbol color 1

Tornar a dalt

%d bloggers like this: