Veure sense ser vist: el periscopi i el do de la invisibilitat

Taller construcció Periscopis Extraescolars Ciència Barcelona
Quan pensem en un periscopi la imatge que ens ve immediatament al cap és el clàssic periscopi dels submarins, un instrument que la tripulació fa servir per vigilar la superfície a la recerca d’informació o bé de vaixells enemics. Però el primer periscopi no es va desenvolupar per ús militar sinó que va ser inventat per Johannes Gutenberg (sí, el de la impremta!) per permetre als pelegrins que anaven a manifestacions religioses de mirar per dalt dels caps de la marabunta de gent que acudia a aquests esdeveniments.
Nosaltres el fem servir per explicar a les nenes i nens la idea de reflexió. Perquè el periscopi funcioni, els miralls que en permeten el funcionament han de ser orientats correctament. La llum té una manera característica de rebotar, l’angle d’incidència és igual a l’angle de reflexió. Si entra a 45 graus, surt a 45 graus, així de senzill.
A les nenes i nens els hi encanta la idea de tenir un instrument d’exploració tan discret i s’esforcen a entendre com funciona i com es construeix. Finalment es troben amb una joguina molt divertida i plena de ciència per dins.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: